Биография Biography





Творческа биография на Галина Костова


Младата поетеса и писателка Галина Ивелинова Костова е родена е на 02.03.1994г. в град Стара Загора. Средното си образование завършва през 2013г. в Средно общообразователно училище „Иван Вазов“ – град Стара Загора - Технологичен профил – специалност „Информационни технологии“. В същата година получава Удостоверение за Професионално обучение по професията „Оператор на компютър“, специалност Текстообработване – работа с PC.

През 2010г. започва активно да твори и да участва в конкурси от Национален мащаб.

За съвсем кратък период от време 2010-2016г. Галина Костова завоюва изключително висок брой престижни награди и отличия – общо 135 награди от които 20 Международни и 115 Национални и Областни, сред тях 27 първи, 13 втори, 27 трети, 12 високи отличия за значими постижения, 14 специални, 7 почетни и похвални грамоти и сертификати, 11 грамоти за отлично и достойно представяне, 19 поощрителни награди и други. Наградите са в област Изкуства: Литература /поезия и проза/, Изобразително изкуство, Компютърна рисунка, Художествена фотография и Мултимедийни презентации с които тя достойно представя България и своя роден град Стара Загора пред света - Москва, Чувашка република, Токио, Италия и др.

Още с първото си участие Галина завоюва Първо място раздел „Проза“ в Националния литературен конкурс на екологична тема "Водата" гр. Добрич 2010г.

За завоюваното Първо място в Националния литературен конкурс на екологична тема "Водата" гр. Добрич 2010, Галина бе наградена с грамота от Директора на своето училище СОУ «Иван Вазов» Ст. Загора.

2011 година беше наситена с отличия за младата авторка и художничка и й донесе общо 31 награди.

За своя талант и принос към образованието в града и постигнати отлични резултати в учебната и извънкласната дейност през май 2011г. Галина Костова бе отличена с почетната награда „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора.

Няколко месеца по-късно по повод Деня на народните будители Галина беше сред номинираните за наградата «Икар» на Община Стара Загора за високи постижения на ученици в областта на Науката, Изкуството и Спорта, Стара Загора 2011г.

Едва на 17 години Галина издава своята първа самостоятелна книга - стихосбирката „България в моето сърце“, която беше представена в Регионален исторически музей - град Ямбол на 05.10.2011 г. В нея младата авторка е отредила специално място на своето стихотворение „Ода за Стара Загора“.

По случай Празника на СОУ «Иван Вазов» Стара Загора, Директорът на училището г-н Николай Лазов връчи на Галина Грамота за многобройни изяви, които повишават престижа на училището, 25 ноември 2011 г.

Със завоюваните през 2011г. награди младата художничка стана Финалист за Голямата награда за постижения в област Изкуства през 2011г. за ученици от IX XII клас на Фондация «Димитър Бербатов», София 2012г.

На тържествената церемония по връчване на Годишните награди на своята Фондация, състояла се в зала „Мусала“ на столичния хотел Хилтън, г-н Димитър Бербатов връчи на младата финалистка от Стара Загора почетна грамота за нейния творчески талант и многобройни отличия в Литературата, Изобразителното изкуство и Компютърното рисуване.

Галина Костова беше единствената старозагорка сред призьорите за Голямата награда.

През 2012 година Галина Ивелинова Костова направи цялостното изграждане – програмиране и дизайн на Уеб сайта на СОУ „Иван Вазов“ град Стара Загора, създаден изцяло по нейна инициатива и дарен безвъзмездно от младата авторка на нейното училище и на неговите бивши и настоящи възпитаници. Етапите по планиране и оформяне на визията, дизайна и програмирането й отнеха повече от месец продължителен и високоинтелектуален труд. Скоро след създаването си уеб сайта получи и първите положителни оценки за своя красив дизайн, като не закъсняха и отличните отзиви и от чужбина.

През 2012г Галина издаде своята втора книга - сборника с разкази „Легендата за Земята“.

Екземпляри от стихосбирката „България в моето сърце“ и от сборника с разкази „Легендата за Земята“ са дарени на Държавната библиотека за чуждестранна литература „М.И. Рудомино" – Москва, както и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ град Стара Загора и на училищната библиотека на СОУ „Иван Вазов“ гр. Стара Загора.

2012 година се оказа много силна за младото старозагорско дарование, в която тя завоюва цели 51 награди от призови Международни и Национални конкурси.

През нея Галина се доказа не само като творец, а и като активен гражданин, изразяващ своята позиция по много важни и значими събития. Тя бе наградена в конкурси посветени на Международния ден за борбата със СПИН, на екологичните проблеми, обхващащи живота на горите и съдбите на хората и такива посветени на 100-годишнината от обявяването на Балканската война.

Като носител на Първо място за своята авторска презентация в престижния Международен конкурс „Заедно в ХХІ век“ 2012г. София, на Фондация „Устойчиво развитие за България“, Галина беше единствената в своя раздел сред 2500 участници, която беше поканена в руската столица - Москва и взе участие в културния обмен между талантливите деца на България и Руската федерация. Незабравими за нея останаха срещите и разговорите с децата от Московския градски Дворец на детското и юношеско творчество, децата от Школата по Изкуства „Балакирев“ – член на съюза на приятелите на България, както и срещата с българския посланик в Русия.

През 2012 година в Националния етап на Международен екологичен форум «Зелена планета», раздел «Проза» - София 2012г. за разказа си «Легендата за Земята» Галина беше наградена с Второ място и сребърен медал и бе удостоена с честта да представя България на Международния етап на конкурса – в Международния екологичен форум «Зелена планета», Москва, Русия 2012г., където, тя беше удостоена с Първо място раздел «Проза». В този престижен форум Галина завоюва първото място сред 500 000 участници от 15 държави, сред които Армения, Беларус, България, Бразилия, Германия, Индия, Италия, Казахстан, Китай, Молдова, Русия, Румъния, Узбекистан, Украйна и Естония. Председател на журито бе С. В. Савицкая - член на Съюза на писателите в Русия и учредител на Националната литературна награда «Золотое перо Руси».

На тържествената церемония по награждаването, състояла се в сградата на Руското президентство, всички лауреати на Х Международен форум „Зелена планета“ Москва 2012., бяха поздравени от президента на Руската федерация Владимир Путин за своите творчески способности и отговорно отношение в опазването към родната природа и нейните безценни богатства.

Нейният портрет-графика на А. С. Пушкин й донесе поредния висок приз в колекцията й от значими награди - Диплом от Държавния историко-литературен музей-заповедник «А. С. Пушкин» в Столицата на Русия Москва от VIII Международен конкурс за детска рисунка „Пушкин глазами детей“ - 2012г. В конкурса участваха 11615 рисунки от различни региони на Русия и държавите Беларус, Украйна, Казахстан, Молдова, Естония, Словения, САЩ, Израел, Холандия, Полша и др.

Не закъснява и следващата висока оценка за огромния талант на даровитата Галина. През 2012г. тя става носител на Награда «Икар» на Община Стара Загора за високи постижения на ученици в областта на Науката, Изкуството и Спорта.

В края на 2012 година Галина бе отличена с поредното високо отличие - Грамота за значими постижения в областта на Науката и Изкуството през учебната 2011/2012 г. от кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров, Стара Загора, 2012г.

Високият брой отличия и награди бе отбелязан с връчването на Грамота за проявен творчески устрем и отлично представяне в Международни и Национални конкурси на Галина от Директора на СОУ «Иван Вазов» ноември 2012г.

Активната гражданска позиция на Галина не се изчерпва само с тези изяви. Тя беше единствената участничка от Стара Загора, която беше отличена и с диплом в Националния младежки литературен конкурс „Моят град - моето бъдеще“, организиран от НЧ „Родина 1860“, Клуб „Млад Писател“ и вестник „Teens paper“ – Стара Загора 2012г. В своето есе младата авторка загатва, че „Стара Загора пази съкровени тайни, много от които ще бъдат открити в близко или далечно бъдеще и ще бъдат гордост и за следващите поколения, родили се в този град.“

На 01.06.2013г. в Народния театър „Иван Вазов“ гр. София се състоя церемонията по награждаване на Лауреатите на Фондация „Димитър Бербатов“. На тържественото събитие Галина получи най-високото отличие на Фондацията. Високата оценка за нейния талант и огромен труд бе дадена от авторитетното жури на Фондацията в състав: Председател: проф. Сава Гроздев (Наука) и членове: Димитър Бербатов (Фондация „Димитър Бербатов"), Димитрина Ходжева (Фондация „Димитър Бербатов"), Мария Гергова (United Partners), Едуард Папазян (експерт Спорт), Тотка Иванова (МОН, експерт Изкуства).

За постиженията си през 2012г. Галина стана единствен носител от Община Стара Загора на почетното отличие Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ за постижения в област Изкуства през 2012г. за ученици от IX XII клас в седемгодишната история от връчването на престижните награди, което е прецедент за Стара Загора.

Почетното отличие – бронзова статуетка и почетна грамота, които бяха връчени на младата писателка се присъждат само на най-добрите в областите Изкуства, Наука и Спорт в цяла България.

С това нейно значимо постижение град Стара Загора най-накрая има своя безапелационен носител на Почетната бронзова статуетка „Ябълката на успеха“ – успех който и досега не е постигнат от друг млад старозагорец.

През 2013г. Галина Костова става Лауреат и на Фондация «Шанс за децата на България» – за отлично представяне на Републикански и Международни олимпиади, конкурси и състезания, гр. Бургас.

Тя отново е единствения Лауреат от Община Стара Загора в Проекта на Фондация «Шанс за децата на България» в петгодишната история от връчването на наградите на Фондацията.

През 2013 излиза от печат сборника на Министерството на околната среда и водите «Малки зелени разкази», където като награда от Националния конкурс «Обичам природата и аз участвам 2012» беше отпечатан разказа на Галина на екологична тема «2112».

През 2013г. Галина Костова издава своя първи авторски роман „Тайната на жената-фараон“, чиято премиера се състоя на 14.10.2013 г. в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, град Стара Загора. Екземпляри от него са дарени на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора, за да бъдат достъпни до всички четящи граждани на град Стара Загора.

През 2013г. Галина бе отличена за презентацията си „Културното наследство на Стара Загора“ за участие в конкурса „Разкажи за културното ни минало“ по Проекта „Старозагорска е-памет“, подкрепен от ГСФИП на програма „Глобални библиотеки“.

Член на Дружеството за защита на птиците през 2012 и 2013 година.

По повод дипломирането на Галина с пълно отличие през май 2013 Директорът на СОУ «Иван Вазов» Стара Загора г-н Николай Лазов я награди с Грамота за отличен успех Випуск 2013г.

През 2014г. Галина е наградена с Първо място от жури с председател известният български писател Евтим Евтимов и членове Благовеста Касабова и Романьола Мирославова.

През 2015г. Галина Костова беше номинирана за наградата «Стара Загора» на Община Стара Загора в направление «Култура и изкуство» и в направление «Наука и образование».

По време на тържествената церемония състояла се в навечерието на 24 май в «Лапидариума» на Регионалния исторически музей Ст. Загора на Галина бяха връчени - Грамота за високи художественотворчески постижения в духовния живот на Стара Загора, 2015г. и Грамота за високи постижения в сферата на образованието и науката в Община Стара Загора, 2015г.

Със своите многобройни изяви в Областта на Изкуството Галина бе и сред номинираните за конкурса "Най-изявените млади личности на България" в направление „Културни постижения“ организиран от Junior Chamber International (JCI), София 2015.

Junior Chamber International – България стартира за пръв път у нас световно известния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”).

В периода 06-30 април 2015 г. даровитата Галина Костова поднесе на родния си град своята първа самостоятелна изложба „Частица от моя свят“, събрала в себе си, отличени картини с призови места от Международни и Национални конкурси.

В експозицията бяха представени общо 22 картини - 11 графични творби, 3 творби изпълнени с техниката сух пастел и 8 картини нарисувани на компютър с помощта на графичен таблет и графичния редактор Adobe Photoshop CC. Много от тях са представяни на изложби в различни градове на страната, както и известни столици в чужбина сред които Москва и Лондон. С тази изложба Галина представя себе си не само пред своите съграждани и многобройни гости на град Стара Загора, а чрез отразяването на събитието в медийното пространство и пред цяла България.

Поредното си отличие трето място от Първия Национален конкурс „Любов, дълг, отечество“ 2015, Галина получи от известния журналист, поет, редактор и критик г-н Иван Гранитски с което доказа своето майсторство в писането на разкази в състезание с вече доказали се автори.


През 2016 г. младата белетристка Галина Костова бе отново сред най-добрите в света и стана носител на званието Сребърен лауреат от Москва.

Наричат я новия майстор на разказа. Потвърждават го множеството отличия с призови места в Международни и Национални конкурси в раздел „Проза“. Индивидуалният й и уникален почерк не остана незабелязан и сред признатия за елитен сред писателите в рускоезичния свят Международен конкурс „Национална литературна премия „Золотое перо Руси – 2016“, Москва, Русия. На старозагорската писателка Галина Костова бе връчено званието Сребърен лауреат на Националната литературна премия „Золотое перо Руси“ в Номинация „Приказка“, за приказката й „Прозорецът на моите съкровени мечти“. Галина е единственият отличен участник в конкурса от България за 2016 г. във всичките 15 номинации с участие на над 20 хиляди представители от 72 страни. Целта на конкурса е откриване на талантливи автори, пишещи на руски език. Премията се връчва за творчески способности, истински талант и за утвърждаване на най-добрите руски литературни традиции.

На 28 октомври 2016г. в руската столица от името на българския лауреат наградата получи аташето по култура в Посолството на Република България в Москва г-жа Кристина Дражева, която прочете приветствено слово към учредителите, участниците и лауреатите на литературния конкурс от името на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация г-н Бойко Коцев. Наградата й бе присъдена от прецизно жури с председател писателят Светлана Савицкая – член на Съюза на писателите в Русия и учредител на Националната литературна награда „Золотое перо Руси“.

В деня на тържествената церемония по връчване на литетурната премия г-жа Савицкая даде думата на Първия секретар на Посолството на България г-жа Кристина Дражева за приветствено слово от името на българския посланик по повод приемането на наградата от името на Галина Костова:



„Уважаема Светлана Василевна, Уважаеми Александър Николаевич, Скъпи приятели,

Искрено се радвам, че мога да се обърна към организаторите и лауреатите на конкурса „Золотое перо Руси“.

За своето дълго съществуване конкурса е получил огромна признателност и популярност сред писателите и литераторите от целия свят, които творят на руски език. Искрено се възхищавам от географията на конкурса – повече от 72 страни са взели участие в конкурса тази година и много се радвам, че сред лауреатите на конкурса достойно място е заел и представител на Република България. За всеки творец особено за младия е много важно да получи признание от свои колеги по перо личности с високо майсторство и утвърдено име. Това е признание за истински талант, за литературни способности и даване на увереност за правилния избор на избрания път и призвание.

Уважаеми учредители и организатори Вашето дело е наистина благородно. Вие не само развивате любов към литературата и разкривате творческите наклонности, но и намирате онази съзидателна сила, която укрепва сътрудничеството и взаимопомощта между народите от различните страни по света. Позволете да поздравя още един път участниците и призьорите на конкурса и да пожелая от цялата си душа стремежът към изкуството, красота и духовното съвършенство винаги да съпровожда Вашия дълголетен творчески път“ Бойко КоцевПосланик на Република България в Москва.

Фактът, че Галина е втора в света със званието си Сребърен лауреат сред 20 000 участници от 72 държави в света и класирането й сред 70 000 творби, говори за огромния мащаб на Литературната премия и значимостта на тази награда.


Литературните успехи през 2016 година й донесоха по-рано тази година престижната Национална литературна награда „Димитър Димов“ за млад автор, грамота и плакет.

През юни 2016 г магнетичният й разказ „От обич“ посветен на лекарския труд впечатли авторитетното жури от критици и писатели в състав: Анжела Димчева, Фани Цуракова и Анна Свиткова и й донесе престижната Национална литературна награда „Димитър Димов“ за млад автор, грамота и плакет. Националната литературна награда „Димитър Димов“, която по традиция се връчва на всеки две години се организира от проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов“, от Националния литературен музей и от Съюза на българските писатели.

На 2 ноември 2016 г. по случай 160 години от основаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен и Деня на народните будители, премина награждаването на Националния литературен конкурс на тема: „Читалището – светилник на Българското възраждане“ организиран от Славянско дружество в България, София.

В раздел „Проза“ в четвърта възрастова група, жури с председател поета-публицист Драгомир Шопов връчи на Галина заслуженото второ място и Сребърен медал за нейния разказ апелиращ към съхраняване и даване на нов живот на българските читалища. Наградените творби ще бъдат публикувани на страниците на „Читалищен вестник“ - издание на Съюза на народните читалища.

Съорганизатори на конкурса тази година бяха софийските читалища НЧ „Христо Смирненски-1945” и НЧ „Райко Алексиев-1947”.

Международните й успехи бяха отличени и в други Международни изяви:

На 30 октомври 2016 г. за своя разказ на морска тематика засягащ най-наболелите проблеми свързани с родното Черноморие и своите стихове посветени на вълнуващия свят на морето, Галина бе отличена с призовото второ място в раздел „Проза“ и трето място в раздел „Поезия“ от Международния конкурс „Аз обичам Черно море“, Несебър 2016.

Освен това наскоро Галина завоюва още една Международна 134 поредна награда. Тя стана победител в Международния конкурс в Москва на името на А.С. Грибоедов организиран от Интернационалния съюз на писателите.

През тази година Галина реализира и един от новите си проекти – излезе от печат книгата й „От обич“ - книга за съдбата на нашето съвремие, книга в която младата авторка ни поднася своята колекция от великолепни разкази, спечелили множество награди от национални конкурси оценявани от известния журналист, поет, редактор и критик Иван Гранитски, поета-публицист Драгомир Шопов, българската поетеса, литературна критичка и журналистка Анжела Димчева и др.

На 10 октомври 2016г. от 18.00 часа в залата на Регионалната библиотека Захарий Княжески“ – Стара Загора, се проведе представянето на най-новата книга на Галина Костова „От обич“.

Събитието бе открито от г-жа Малина Денчева завеждащ отдел Краезнание към библиотеката, която запозна гостите с най-новите отличия на авторката. Представянето впечатли присъстващите с кратък трейлър на книгата създаден от самата авторка. Художественото оформление на корицата също е нейно дело и в нея Галина е вплела вярата и надеждата за бъдещето, които струят и от самите разкази в сборника. В произведенията на авторката присъстват както екологични, така и наболели теми свързани с проблемите на Родината и бъдещето на човечеството. Прочитайки книгата читателите ще разберат защо трябва да се гордеем, че сме българи, защо църквата е дом за всички нас, за адреналина и високите скорости, за хуманността на лекарския труд, за надеждата, която бавно но уверено носи полъхът на промяната. В „От обич“ струи цялата заангажираност на младата авторка към съдбата на нашето съвремие, затова тези толкова силни и дълбоко проникновени творби вече докосват сърцата на читателите.

Книгата бе представена от първата дама на журналистиката в Стара Загора г-жа Донка Йотова. Великолепният журналист и писател направи обстоен анализ на силните и дълбоко проникновени творби на Галина. В събитието се включи и г-н Денчо Михов, Управител на Издателство „Либра СкорпБургас издало книгата, за да сподели моменти от работния процес и своите лични впечатления. Младата авторка сподели на аудиторията идеите за своите нови проекти и раздаде автографи на развълнуваните почитатели. Представянето на сборника бе осъществено със съдействието на Община Стара Загора.

Публикации на наградени произведения на Галина Костова във вестници и електронни издания:

- «Легенда о Земле» («Легендата за Земята») – приказка преведена на руски език от авторката и публикувана в сайта на Международния конкурс за малка проза «Белая Скрижаль» Русия, 2012г. http://prozakonkurs.ru;

- „Вярвам в своите мечти“ – стихотворение в е-списание „Думите“ Брой 2 от 2012 година;

- „Чудодейната сила на водата“ – разказ във вестник „Слънчев бряг прес“ брой 28-29 от 30.10.2012г. Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, Поморие, Айтос, Карнобат, Обзор, Черноморец;

- „Несебър – морска магия“ - стихотворение във вестник „Слънчев бряг прес“ брой 28-29 от 30.10.2012г. Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, Поморие, Айтос, Карнобат, Обзор, Черноморец;

- „Рождество“ – стихотворение във вестник „Чисти сърца“ Брой 20 от декември, 2012г. Смолян;

- „Българското АБВ и мястото на азбуката ни в съвременна Европа“ - есе във вестник Национален подем издание на НДСВ - 2011г.;

- „Вълшебството на Коледа“ и „Магията на Коледната нощ“ - разкази в сайта на Областна администрация Габрово и в сайта на ОДК Бургас;

- „Живителната сила на всяка капка“ есе – публикувано в сайта vesti.bg;

- „Лазурен бряг“, „Речна идилия“ и „Моят мил Бургас“ стихотворения – публикувани в http://astika.blog.bg;

- „Приказка за водата“ – приказка, публикувана в сайта Екологично Практично - http://eco.site50.net и в блога http://sahrazada.blogspot.com;

- „Любопитко“, „Досадно братче“ – в сайта http://kaun.haskovo.net;


Няма коментари:

Публикуване на коментар